Schadevrije jaren: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

25 Apr 2023

Wanneer mensen hun auto verzekeren, wordt vaak gesproken over schadevrije jaren. Maar wat betekenen schadevrije jaren eigenlijk? En waarom zijn ze belangrijk? In dit artikel gaan we hierdieper op in.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin een eigenaar van een verzekerde auto geen schadeclaims heeft ingediend. Hoe langer iemand zich schadevrij houdt, hoe meer schadevrije jaren deze persoon zal opbouwen. Schadevrije jaren worden opgeslagen door de verzekeringsmaatschappij en worden meegenomen bij het bepalen van de premie.

Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?

Schadevrije jaren zijn belangrijk omdat ze invloed hebben op de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Hoe langer je schadevrij bent, hoe lager je premie zal zijn. Dit omdat verzekeringsmaatschappijen erop vertrouwen dat degenen die lange periodes schadevrij zijn, minder kans hebben om schade te veroorzaken.

Hoe kun je schadevrije jaren behouden?

Om schadevrije jaren te behouden, is het belangrijk dat je je aan alle verkeersregels houdt en je auto goed onderhoudt. Ook is het belangrijk dat je je verzekeringsmaatschappij op de hoogte stelt van eventuele veranderingen in je auto, zoals schade die je zelf hebt veroorzaakt of veranderingen aan het interieur of exterieur.

Hoe kom je aan schadevrije jaren?

Schadevrije jaren kun je opbouwen door een autoverzekering te nemen en je te houden aan alle verkeersregels en je auto goed te onderhouden. Ook als je naar andere verzekeringsmaatschappijen overstapt, worden je schadevrije jaren meegenomen. Als je lange tijd geen autoverzekering hebt gehad, kan je nog steeds schadevrije jaren opbouwen.

Wat gebeurt er als je schadevrije jaren opbouwt?

Als je schadevrije jaren opbouwt, kun je in aanmerking komen voor korting op je premie. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt, kan de korting oplopen tot wel 60%. Daarnaast kun je ook in aanmerking komen voor extra voordelen zoals een lagere eigen risico of een betere dekking.

Conclusie

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schadeclaims hebt ingediend. Ze hebben invloed op de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Hoe langer je schadevrij bent, hoe lager je premie zal zijn. Schadevrije jaren kun je opbouwen door een autoverzekering te nemen en je te houden aan alle verkeersregels en je auto goed te onderhouden. Als je schadevrije jaren opbouwt, kun je in aanmerking komen voor korting op je premie.